Az édes vörösbor jellegzetes tulajdonságai

Édes vörösbor

Aki nem szereti a testesebb, csersavakban gazdag borokat, azoknak a száraz borok nem fognak nagy élményt nyújtani. Annál inkább az édes vörösbor, amelyiknek lágyabb ízét a kisebb alkoholtartalom és a magasabb cukortartalom adja.

Ezekben a borokban csersavakból is jelentősen kevesebb van, így nem jellemző rájuk a fanyar íz. A vörösborok kékszőlőből készülnek és a szőlő héjában lévő színanyagok adják az ital jellegzetes színét. Az árnyalatok igen eltérőek lehetnek, a mélyvöröstől egészen a világosabb, már-már a rosé borokra emlékeztető színekig.

Az édes borokra jellemző, hogy a literenkénti cukortartalmuk jóval meghaladja a 45 grammot. Így valóban kellemes ízekkel rendelkezik egy édes vörösbor. Az édes íz mellett, a szőlő jellegzetes íz-világa is felfedezhető a jó minőségű borokban.

A tapasztaltabbak már első kóstolásra meg tudják állapítani annak fajtáját. Sőt, a szakértők gyakran az évjáratot és a készítés helyét is meg tudják mondani az íz alapján. Az édes vörösbor főleg desszertekhez ajánlott fogyasztani.