Értékes a szőlő a magyarországi borvidékeken

Magyarországi borvidékek

Magyarországon számos olyan térség van, ahol finom borokat lehet előállítani, köszönhetően a páratlan talajnak és ínycsiklandó szőlőnek. A magyarországi borvidékek sorából kiemelkedik a kunsági, aminek megvannak a jellegzetességei.

Akik kicsit is otthonosnak mozognak ebben a témában, valószínűleg tudják, hogy a homokos talajjal rendelkező Alföldön található hazánk legnagyobb kiterjedésű borvidéke. Eredetileg a futóhomok megkötése céljából telepítették ide a szőlőt.

Ennek köszönhető az úgynevezett homoki bor is, aminek nemcsak a magyar emberek örülhetnek, hanem a külföldiek is, akik valami egyediségre vágynak. A magyarországi borvidékek közül talán épp ezért ennyire különleges a kunsági. A 20. század közepén végbement a második rekonstrukció, ami miatt tovább nőtt a szőlőterület.

Később, a hagyományos tömegbor előállítása után a rangos, minőségi fajták kerültek túlsúlyba. A 80-as években pedig már terjedelmes területen létesítettek ültetvényeket a pezsgő és bor termeléséhez is. A magyarországi borvidékek mai napig színvonalasak.