Profibarkács webáruház

Útmutató a fúrószár típusokhoz

A fúrószárak kulcsfontosságú szerepet játszanak a furatok készítése során. Azonban a megfelelő típus kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, mivel számos változó és típus létezik a piacon. Ezért is érdemes szétnézni a Profibarkács webáruházban. Mi közül lehet választani?

Ott van ugye a jól ismert sima fúrószár, ami a legáltalánosabb típus. Számos különböző munkához alkalmazható. Ez sima felületű, és általában fém, fa vagy műanyag anyagokhoz használható. A különböző átmérőjű változatok különböző méretű furatok készítéséhez használhatók.

A spirális fúrószárak spirális alakú bordákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a forgácsok hatékony eltávolítását a fúrás során. Ezeket általában fa és fém anyagokhoz használják. A méretüktől függően kisebb és nagyobb furatok készítésére is alkalmasak. A centrális fúrószárak középen egy kis centrális hegyet tartalmaznak, ami precíziós furatok készítéséhez ideális.

Gyakran használják ezeket fémlemezekhez és faanyagokhoz egyaránt, különösen, ha pontos középpontokat kell létrehozni. A keményfém bevonatú fúrószárak tartósabbak és hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos acél szárak. Ezeket gyakran nehéz fémekhez vagy kemény faanyagokhoz használják. A keményfém bevonat növeli a kopásállóságot és a fúrás hatékonyságát.

Az üregfúrószárak speciálisan olyan feladatokhoz lettek megalkotva, ahol a furatoknak üregesnek kell lenniük. Ezeket például vízvezeték szerelésnél vagy kábelvezeték telepítésnél használják, hogy a csöveket vagy kábeleket a furatokon keresztül vezessék. A csempeszúrószárak kifejezetten csempék, porcelán vagy kerámia anyagokhoz lettek tervezve.

Éles végük és speciális geometriájuk lehetővé teszi a törékeny anyagok precíziós fúrását anélkül, hogy megsérülnének. A lapos fúrószárak használata olyan feladatokhoz ajánlott, ahol a furatoknak lapos kell legyen az alja. Például faragásnál vagy süllyesztett csavarok beültetésénél hasznosak. A kúpos fúrószárak fokozatosan vastagodnak vagy vékonyodnak. Gyakran csavarok beültetéséhez használják, mivel lehetővé teszik a fúratok alakjának kontrollált módosítását.