130 éves a magyar Opera

130 éves a magyar Opera
130 éves a magyar Opera

1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a budapesti Operaház. Az állami intézmény nagyszerű sikert zsebelt be magának. Rendhagyó gála előadásokkal és filmbemutatóval színesítik a programjukat. Az Operaház 130 éves és az évforduló ünneplésére egy könyvet is kiadtak. Idén az Opera előtt kétszáz önkéntes statiszta segített az előkészületek lebonyolításában. Rekonstruálták az 1884-es eseményeket. A játékra több mint ötszázan jelentkeztek és ezekből válogatták ki a legügyesebbeket. Ferenc József jelenlétében lejátszódó Operaház megnyitását korhűen tudták visszahozni. Az avatóünnepség sikeres volt. Kuna Károly bújt a császár szerepébe, míg Sissi hercegnőt Sáfár Orsolya játszotta. További híres alakok is megjelentek, mint Ybl Miklós.

Tovább

Ifjúsági programok az Opera szervezésével

Ifjúsági programok az Opera szervezésével
Ifjúsági programok az Opera szervezésével
A budapesti Operaház különleges műemléknek tekinthető, amely több mint háromszáz éves múltra tekint vissza. A magyar operajátszás első intézményének is tekinthető. A hivatalos megnyitó 1884-ben történt meg. Az épület szerkezete még a mai napig is helytáll az előírásoknak. Műszakilag kivételes. Az Opera különlegességét a több mint 30 mázsás nézőtéri csillár képezi. Ma ipari műemléknek van nyilvánítva. Az opera aranykorát éppen ekkor élte, mindvégig arra törekedett, hogy minőségi zenével és magas művészeti színvonallal őrizte meg csillogását. Nemcsak az opera kedvelőinek szerveznek ide különböző programokat, előadásokat, hanem a fiatalok számára is. Nagyon népszerűek az ifjúsági programok. Színházlátogatásra invitálják a kisebbeket.

Tovább

Opera: dráma a zene nyelvén

Az opera a zeneértők különleges műfaja
Az opera a zeneértők különleges műfaja

Az opera, mint zenei műfaj igencsak megosztja a közönséget, de azok a rajongók, akik kedvelik, valóban ki nem hagynának egy-egy bemutatót, mások viszont messziről elkerülik az efféle szórakozási lehetőséget. Az opera világhódító útjára a 17. század elején indult, amikor az akkoriban kibontakozóban levő mozgalmak elsődleges célja az antik görög tragédia felelevenítése volt. A hasonló zenei előadások ugyan már a 14. század óta ismertek és kedveltek voltak, de ezek csupán az opera megjelenésének előszelét jelentették.

Nem csak Firenze hangulata, lakóinak ízlése, Monteverdi munkássága, vagy éppen a nyilvános operaházakban megtapasztalt visszajelzések alakították az opera további fejlődését, hanem a nápolyi iskola olyan ismert szerzői is, mint Handel, Gluck, vagy Mozart.

Tovább

Művészetek és szórakozás : szellemi kikapcsolódás minden korosztálynak

Az igényes szórakozás mindenkinek kijár!
Az igényes szórakozás mindenkinek kijár!

Szabadidős tevékenységeink köre szerencsére nem merül ki a televízió és a  mozi nyújtotta élményeknél. Bár számos szórakozási lehetőség áll azok rendelkezésére, akik otthonuk falain kívül szeretnék eltölteni a pihenésre szánt időt, de ezek közül tény, hogy még mindig nagy népszerűségnek örvend a színház és az opera. A nagy klasszikusok mellett mind több modern feldolgozás, és egyéni rendezői világnézetet bemutató produkció lát napvilágot, de azok sem szenvednek hiányt programokban, akik az operett, vagy a tánc művészete iránt érdeklődnek. A művészetek és szórakozás szoros kapcsolatát vélhetjük felfedezni a képzőművészeti kiállítások alkalmával is, melyekre gyakran kerül sor például színvonalas vendéglátóhelyeken, kulináris élvezetekkel összekapcsolva.

Tovább