Szabadtéri színházak szövetsége

Szabadtéri színházak szövetsége
Szabadtéri színházak szövetsége
Jön a nyári időszak, így egyre több társulat vonul ki a szabadba, előadásaikat így promoválva a nagyközönség számára. Egyre többen törekednek erre hazánkban is, és nem is csoda, ha minden hétvégén van valami program, és ezeket a programokat nem érdemes elszalasztani. A szabadtéri színház hivatalos formájának köszönhetően az országban szabadon, ám szervezett formában lehet előadásokat szervezni. A szabadtéri színházak szövetsége közösen készít produkciókat, és különböző fesztiválokat szervez. Műsorcseréket hajtanak végre a külföldi színházakkal. A szövetséghez jelenleg tíz színház csatlakozott.

Tovább

A Globe Színház nyári fesztiválja

A Globe Színház nyári fesztiválja
A Globe Színház nyári fesztiválja
A Gyulai Várszínház idén 51. alkalommal szervezi meg évadjának kiemelkedő rendezvénysorozatait, június 27 és augusztus 10 között. Gedeon József igazgató elmondta, hogy mindennap tartalmas és színvonalas műsorra lehet majd számítani. Zenés, színházi és táncos produkciók fogják váltani egymást. Nemcsak hazai szinten, hanem nemzetközileg elismert személyek is fel fognak lépni. A Globe Színház műsorait a várban szervezik meg, a tóparton, a Ladics-ház udvarán. A fesztivál ideje alatt, a várkertben és a város utcáin is lesznek fellépések. Az igazgató elmondta, hogy a nyári színház ideje alatt, három nagy produkcióval készülnek.

Tovább

A Rómeó és Júlia musical Magyarországon

Rómeó és Júlia musical
Rómeó és Júlia musical

A musical egy olyan műfaj, amit színházban játszanak. A zenés színház egyik legmodernebb változata is lehet. Egyesíti a tánc, zene és dramatikus elemeket. Nincsenek szabályok, mindent a rendező tervez meg. A zenei alap egy modern hangszerelése szimfonikus zenekarra. A nyolcvanas években tört be Magyarországra is. A Rómeó és Júlia musical talán az egyik legnépszerűbbek közé sorolható. William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiájának a nyomán született meg. Az ősbemutató 2001-ben volt, Párizsban. Azóta több külföldi színházban is játszották, valamint számos nyelvre fordították le. A különbség a musical és a tragédia között tulajdonképpen a szerelmesek halálának a módjában van.

Tovább

Izgalmas színházi programok!

Bakelit Mucis Art Center
Bakelit Mucis Art Center

Nagyon sok helyet nyári szünetre mentek a színházak, de a Bakelit M.A.C gondoskodik arról, hogy az érdeklődők ne maradjanak a nyáron se előadás nélkül. A július színes programokat tartogat, amelyek között a színházi előadás mellett egy metál koncert és filmvetítés is várja az érdeklődőket és emellett Farkas Réka egyedülálló ceruzakiállítása is várja az érdeklődőket. A nyár forró hangulata igazi újdonságokat tartogat, amelyeket kár lenne kihagyni.

Tovább

Egész estét betöltő fergeteges nevetés

Újra Vidám Színpad
Újra Vidám Színpad

Mikor nevetett utoljára úgy tiszta szívéből és nem csak egy viccen, hanem egy egész estén át? A szerencsésebbek talán azt mondhatják, hogy a tegnap, de az emberek többsége bizony nagyon régen. A megújult Vidám Színpad két fergeteges előadással is várja a kikapcsolódni vágyókat. Örömmel értesítenek mindenkit a Vidám Színpad visszatéréséről, rég várt esemény, amely újra a megszokott hangulatot ígéri. Straub Dezső rendezésében június 7.-én kerül sor a Louis Velle: Szenteltvíz és kokain című előadásra, amelyben megtudhatjuk, hogy hogyan lehet összefüggésbe hozni a békés kegyszerárust és kicsit lökött családját a nagyipari kokainkereskedéssel?

Tovább

Attrakcióóó! Az Attraction a Britain’s Got Talent döntőjében

Magyarok a Britain's Got Talent döntőjében!
Magyarok a Britain’s Got Talent döntőjében!

Simon Cowell így nyilatkozott, miután az Attraction magyar árnyékszínház elsőként jutott be a rangos Britain’s Got Talent döntőjébe: „Kiváltságnak tekintem, hogy a show történetének egyik legbámulatosabb produkcióját láthattuk.” Mellette a zsűri többi tagja is kimagaslóan páratlan produkciónak ítélte az Attraction fellépését.

Az Attraction Látványszínház a döntőben az élet nagy kihívásaival, az embereket leginkább foglalkoztató dolgokkal lépett a színpadra: szerelem, élet és halál. Fellépésük eltért egy kicsit az addig megszokottól. A történet dióhéjban: egy fiúgyermek születik, felnő, megtalálja a szerelmet, ám közben meghal az édesanyja. A fiú végül „elengedi” önmagától anyját, és az utolsó jelenet feloldja a drámát, a fiúnak gyereke születik, jelképezve az élet körforgását.

A Britain’s Got Talent szombat esti döntőjét az ITV kereskedelmi televízió élőben közvetítette. A másfél órás utolsó válogatón kilenc előadó, illetve együttes próbált a jövő szombati döntő két helyére bejutni, amiből az egyik már az Attraction árnyékszínházé.

Tovább

Színházak éjszakája!

Színházak éjszakájaAz idén is megrendezésre kerül a Színházak éjszakája programsorozat, amelyben a tavalyi évhez idén is részt vesz a Szavad Tér Színház is. Május 4-én végre egy jót szórakozhat családjával , barátaival Buda legszebb parkjában, a Városmajori Szabadtéri Színpadon és udvarán.

Tovább

A színház az egyik legrégebbi művészeti ág

Színház az egész világ?
Színház az egész világ?

Már az ókori görögök színre vittek történéseket, melyeknek akkoriban vallási és politikai jellegük volt. A tévé és a mozi megjelenése előtt több mint kétezer évvel már a görög polgárok színházakban múlatták az idejüket. Ebből a műfajból fejlődött ki szinte az egész irodalom és még számos művészeti ág.

Ha elmegyünk megnézni egy színdarabot, akkor általában mindig a legszebb ruhánkat vesszük fel, hiszen maga az egész hely miliője, magasztos hangulata megköveteli ezt. Míg, amikor leülünk a televízió elé megnézni esetleg ugyanabból a drámából forgatott filmet, mint amit színpadon is láthatunk, akkor nem késztet minket semmi arra, hogy ünnepélyesen nézzünk ki.

Maga a színház a kultúra temploma, ahol valósággá válik szereplők által egy író drámájának története. A mozi inkább egy fiatalok által látogatott szórakozóhely, ahol popcornt lehet enni, a chipses zacskóval csörögni és közben kólát szürcsölni.

Tovább

Művészetek és szórakozás : szellemi kikapcsolódás minden korosztálynak

Az igényes szórakozás mindenkinek kijár!
Az igényes szórakozás mindenkinek kijár!

Szabadidős tevékenységeink köre szerencsére nem merül ki a televízió és a  mozi nyújtotta élményeknél. Bár számos szórakozási lehetőség áll azok rendelkezésére, akik otthonuk falain kívül szeretnék eltölteni a pihenésre szánt időt, de ezek közül tény, hogy még mindig nagy népszerűségnek örvend a színház és az opera. A nagy klasszikusok mellett mind több modern feldolgozás, és egyéni rendezői világnézetet bemutató produkció lát napvilágot, de azok sem szenvednek hiányt programokban, akik az operett, vagy a tánc művészete iránt érdeklődnek. A művészetek és szórakozás szoros kapcsolatát vélhetjük felfedezni a képzőművészeti kiállítások alkalmával is, melyekre gyakran kerül sor például színvonalas vendéglátóhelyeken, kulináris élvezetekkel összekapcsolva.

Tovább