Dallam és humor találkozása: az operett

A humor az operett egyik alappilére
A humor az operett egyik alappilére

Mivel tölti szabadidejét? A csendes hobbykat, az otthon töltött kikapcsoló perceket kedveli? Esetleg szívesen hódol a mozi, a színház, vagy éppen az operett iránt érzett szenvedélyének? Ez utóbbival kapcsolatban a vélemények igencsak eltérőek, de tény, hogy aki szereti ezt a műfajt, az otthonosan mozog annak területén, és nem hagyna ki egyetlen nagyobb előadást sem.

A zene és az érzelmek azon keresztüli kifejezése az ősidők óta a mindennapok velejárói, s miként egyesek a más jellegű műfajok rajongóinak számítanak, addig mások bizony szívesen töltenek kacagtató órákat az operett műfaját élvezve. A Mozart nevéhez köthető elnevezés tulajdonképpen olyan könnyed színpadi előadást takar, mely nem nélkülözi a humort és a komikus elemeket sem. A monológok és párbeszédek világát könnyed dallamok színesítik, és a téma természetesen mi is lehetne más, mint a szerelem. A sokak által kedvelt operett éppen ezeknek a jellemzőinek köszönheti, hogy mind többen érdeklődnek iránta napjainkban is. A téma ismerőinek valószínűleg nem kell bemutatni Lehár Ferenc, vagy éppen Kálmán Imre nevét, de hasonlóan ismert ez utóbbi Csárdáskirálynője.

Felépítését tekintve a zenei világból nem hiányozhatnak a zenekari nyitányok, a duettek, a kórusfeldolgozások, az áriák, vagy az egyszerű dalok sem. Aki tehát az operett, mint műfaj és mint élmény mellett teszi le voksát, biztos lehet abban, hogy a kulturális jellegű kikapcsolódás mellett olyat kap az előadóművészek játéka kapcsán, mely igazán színvonalas szórakozást biztosít.

Print Friendly, PDF & Email