vermut

Bor és fűszerek keveréke a vermut

Üröm nélkül nincs vermut! A névadó növény a fő összetevő és az egyetlen előírt botanikai anyag, hasonlóan a ginben található borókához. Az ürömön kívül, a különböző gyártók gyógynövényből készült párlataiban van még valami közös, ez pedig a bor.

A vörösbor éppen úgy alkalmas az ízesítés alapjául, mint a fehér vagy a rozé, míg a pezsgőt, a gyártási sajátosságai miatt nem használják. A bort természetes összetevőkkel erősítik és ízesítik. Nem feltétlenül igaz, hogy a vörös vermut vörösboron, a fehér pedig fehérboron alapul.

A rozé fajta a legritkább. A legtöbb szeszfőzde olyan palackokat is előállít, amiket Dry vagy Extra Dry néven emlegetnek, ezek persze a szárazságon alapulnak. Ennek feltétele, hogy a cukortartalom ne haladja meg az 50 g/liter értéket és az alkoholtartalom ne legyen alacsonyabb 15 térfogatszázaléknál.

Ha már a szárazságnál tartunk, vannak bizonyos különbségek a tipikus olasz és a francia vermut között, de szinte ugyanolyan nagy hagyományai vannak. Az Olaszországból származó ital általában édeskés, míg a Franciaországból érkező általában szárazabb.