Gondoltad volna, hogy ilyen esetek miatt is fontos a társasház biztosítás?

társasházi biztosítás
Társasházi biztosítás

A lakástulajdonosokat bármikor érheti kár, így már akkor is érdemes elgondolkodni a lakásbiztosítás megkötésén, ha csak a mostanában lezajlott földrengésekre gondolunk. Társasházak esetében még nagyobb a kárveszély, hiszen a közös helyiségek épségéért is a lakók a felelősek. A társasházi biztosítás fontosságát nem szabad alábecsülni. Egy különálló ház esetében csak a saját területünkért kell felelősséget vállalnunk, azonban a társasházaknál több probléma adódhat.

Ha hótömeg zúdul le a tetőről vagy beszakad, az személyi sérüléseket okozhat, de jelentős kárt tehet a ház előtt parkoló személyautókban is. Ha ilyesmi vagy egyéb gond előfordul, akkor a társasház tulajdonosai, tulajdoni hányaduknak megfelelő mértékben felelősek lehetnek a kárért, azt pedig kötelesek megtéríteni. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi kárveszély fenyegethet egy ingatlant. Tulajdonképpen elengedhetetlen volna, hogy minden társasház rendelkezzen biztosítással, ugyanis nemcsak az egyes lakások védelme fontos, de a közös tulajdonban lévő helyiségeké is.

Előfordulhat például, hogy a társasház tetőszerkezetét megrongálja egy vihar és az adott ingatlan nem rendelkezik biztosítással, tartaléka sincs, akkor hitelt kell felvennie a kár helyrehozatalának költségeire. Ez pedig jócskán megemelheti a közös költséget mindaddig, amíg visszafizetésre kerül, ami akár több évig is eltarthat. Nos, egy társasház kétféle módon köthet biztosítási szerződést. Az első esetben a lakók egyenként saját lakásbiztosítást kötnek a lakásukra, a társasház pedig ugyanezt teszi a közös használatban lévő helyiségekre.

Ez általánosan elfogadott módozat. De a lakástulajdonosok dönthetnek az úgynevezett teljeskörű társasház biztosítás mellett, aminek mindenre kiterjed a hatálya. Ennek az egyszerűbb adminisztráció, a gyorsabb ügyintézés az előnye, de a biztosítás díja is alacsonyabb, mert a biztosítók kedvezményekkel jutalmazzák, ha az egész társasház egyetlen társasággal köt szerződést. Bár ez a módozatot viszonylag ritka, mivel a lakóközösség többségének a szavazata kell hozzá.