családi ház felújítása

Mennyi idő egy régi családi ház felújítása?

A régi családi házak felújítása időigényes projekt, ami sok változót tartalmaz. Nem csupán arról van szó, hogy új színt viszünk az otthon falaira vagy csempézésre kerül a konyha, esetleg a fürdőszoba.

A régi ház felújítása mélyreható átalakítást is jelenthet, az aláalapozástól kezdve a tető átalakításáig, ami időt és odafigyelést igényel. Mennyi időt kell szánni egy ilyen nagy vállalkozásra? Nézzük, milyen tényezők határozhatják meg ezt a keretet és hogyan befolyásolják a projekt hosszát!

Alapvető kérdés a felújítás terjedelme

Első lépésként tisztázni kell, milyen mértékű a felújítás. Egyes házaknál elég lehet egy kevés festés, parkettázás, némi betonozás, míg másoknál az alapoktól kell felépíteni bizonyos részeket. A terjedelem nemcsak a fizikai munka mennyiségét növeli meg, hanem az előkészítési és tervezési fázisokat is hosszabbítja.

Nem kerülhetőek el az engedélyezési folyamatok

A régi házak esetében gyakran szükség van különféle engedélyek beszerzésére, különösen, ha a szerkezetet vagy a ház külső megjelenését is érintő módosításokat tervezel. Ezek az engedélyezési folyamatok időt vesznek igénybe és akár hónapokig is elhúzódhatnak rosszabb esetekben, főleg, ha több hatósági szervvel kell egyeztetni. Érdemes tehát mielőbb nekilátni az adminisztratív dolgoknak, hogy ezzel is csökkentsd az időtartamot.

Az építkezés valós ideje

A tényleges építkezési idő függ a projekt bonyolultságától, a munkálatok típusától és az érintett területektől. Egy alapos felújítás, ami magába foglalja az elektromos és vízvezeték-rendszer cseréjét, új burkolatok és szaniterek telepítését, valamint esetleges bővítéseket, átalakításokat, több hónapot is igénybe vehet. Ez pedig a költségeket is növelheti, ugyanis a változó gazdasági környezetben bizonyos alapanyag árak, akár hetek alatt jelentősen növekedhetnek.

A kivitelezők elérhetősége

A kivitelezők és szakemberek elfoglaltsága szintén befolyásolhatja a projekt kitolódását. Bizonyos időszakokban nehezebb lehet jó szakembert találni, ami késleltetheti a munkálatok kezdetét. Ezen is múlhat, hogy mennyi ideig tart egy régi családi ház felújítása. Igyekezz mielőbb megtalálni a megfelelő kivitelező gárdát és pontosan üsd le a kezdés és amennyiben lehet a végzés időpontját.

Felmerülhetnek váratlan kihívások

Minden felújítási projekt során felmerülhetnek előre nem látható kivitelezési problémák, különösen a régi házak esetében. Lehet, hogy az építkezés során rejtett hibákra bukkannak a szakik, amik további javításokat igényelnek vagy a tervek módosítását követelik meg. Például, ha egy omladozó fal felújításnál derül ki, hogy az egész szerkezetnek alapja sincs, akkor az mindent átír és ez esetben a felújítás időtartama jelentősen megnőhet.

Hogyan csökkentheted a felújítás idejét?

A projekt megfelelő előkészítése és tervezése, valamint a megbízható szakemberek kiválasztása elengedhetetlen a zökkenőmentes folyamat érdekében. Érdemes realisztikus időkeretet tervezni és beépíteni egy biztonsági tartalékot az esetleges késedelmekre. A kommunikáció kulcsszerepet játszik, mind a tervezőkkel, mind a kivitelezőkkel való egyeztetés során, hogy minimalizálhasd az időveszteséget. Több kisebb vállalkozó csoport helyett, érdemes lehet egy minden feladatot elvégző generálkivitelezőt keresned, amilyen a New Age Properties Kft.